Close

Inloggen


*Verplichte velden

verstuur of Wachtwoord vergeten

Mindfulness en Mindful Ouderschap

Mindfulness training is gebaseerd op een combinatie van Westerse kennis over stress en meditatietechnieken. Mindfulness training is een aandachttraining waarbij u leert om doelbewust aandacht geven, zonder oordeel, in het huidige moment.

Mindful ouderschap helpt ouders om op een kalme, onbevooroordeelde manier met lastigheden in de opvoeding om te gaan. Ouders leren op een andere manier met stress omgaan, en ze leren om aan de ene kant aandachtiger met hun kinderen te zijn, maar aan de andere kant ook goed voor zichzelf te zorgen.

Voor moeders die een peuter hebben, kan Mindful Parenting helpen om te gaan met de nieuwe uitdagingen die bij deze fase van het ouderschap horen. Veel ouders hebben in de babytijd erg moeten wennen aan het dag en nacht verantwoordelijk zijn voor het welzijn van een kindje, en de voortdurende zorg die daarbij hoort. In de peutertijd worden er echter weer andere vaardigheden van je gevraagd. Een peuter heeft het bijvoorbeeld nodig om al dingen zelfstandig te mogen zijn en dingen zelf te mogen doen, maar kan ook nog zo klein zijn en bijvoorbeeld moeite hebben om zich helder uit te drukken. Peuters hebben ook steeds meer behoefte aan duidelijke afspraken en grenzen; lang niet alle ouders vinden het makkelijk om deze op een rustige manier te kunnen bieden. Daarnaast kunnen veel kinderen behoorlijk driftig worden als dingen anders gaan dan ze in hun hoofd hadden. En dan kan je ook nog te maken hebben met een omgeving die eigen ideeën heeft over hoe jij het zou moeten doen als ouder en misschien zelf tegenstrijdige adviezen geeft. En dat kan lastig zijn, helemaal omdat je het zelf ook zo graag goed wil doen en misschien soms wel te kritisch op jezelf kan reageren. Mindful ouderschap kan je helpen je weg te zoeken in hoe jij om wil gaan met de uitdagingen van het ouderschap van een peuter, en daarnaast om minder kritisch op jezelf te reageren. Daarnaast kan Mindful ouderschap helpen om bewust aandacht te besteden aan je kindje en ook bewust te kunnen genieten van de mooie momenten en het contact.

WETENSCHAPPELIJK ONDERZOEK

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat mindfulness lichamelijke en psychische klachten vermindert, zoals angst en depressie. Het draagt bij aan de mogelijkheid te ontspannen en verhoogt het gevoel van energie, levenslust en geluk.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat Mindful Parenting belangrijke positieve effecten heeft op de opvoeding en opvoedingsstress. Ouders kunnen beter omgaan met stressvolle gebeurtenissen en moeilijke situaties in gezin en opvoeding, waardoor de relatie tussen ouder en kind verbetert, en de relatie met de andere opvoeder. Ook worden er grote verbeteringen in het gedrag van kinderen gevonden.

INHOUD

Deze online training is een 8-weekse training, waarbij je elke week een inleiding op video te zien krijgt over het thema van die week, stukken om te lezen krijgt en nieuwe oefeningen om te doen. We vragen u om deze oefeningen dagelijks te herhalen om de mindfulness goed in je leven te integreren zodat het een tweede natuur wordt om mindful in het leven te staan en er op terug te kunnen vallen op moeilijke momenten. De volgende oefeningen komen terug in de training:

  • Meditatie- en bewustzijns-oefeningen en oefeningen ter vergroting van kalmte
  • Oefeningen om mindfulness op stressvolle momenten toe te passen
  • Oefeningen gericht op het integreren van mindfulness in de opvoeding en op het contact met je kindje

Wie heeft deze cursus ontwikkeld?

Prof. dr. Susan Bögels (gezondheidszorgpsycholoog, psychotherapeut) is hoogleraar Orthopedagogiek bij de Universiteit van Amsterdam en directeur van UvA minds, academisch behandelcentrum voor ouder en kind en UvA minds You, academisch trainingscentrum. Zij ontwikkelde de Mindful Ouderschap training en schreef samen met haar collega Kathleen Restifo een boek over deze training: Mindful ouderschap, een praktische gids voor hulpverleners.

Dr. Eva Potharst (gezondheidszorgpsycholoog) is als Mindful Ouderschap trainer werkzaam bij UvA Minds en ontwikkelde de Mindful Ouderschap training door tot de trainingen Mindful met je baby en Mindful met je peuter. Deze trainingen vormen de basis voor de online Mindful Ouderschap training voor ouders met een peuter.

Dr. Viola Spek, post-doctoraal onderzoeker, werkzaam aan Tilburg University, drs Kiki van Broekhoven en drs. Ivon Cuijlits, psycholoog-onderzoekers, werkzaam aan Tilburg University en Máxima Medisch Centrum, hebben een bijdrage geleverd aan het tot stand komen van deze online training. Prof. dr. Victor Pop, huisarts, werkzaam als Hoogleraar Eerstelijns Zorg aan Tilburg University, vakgroep Medische en Klinische Psychologie is initiatiefnemer van en eindverantwoordelijke voor de studie.